پرورش ماهی در پنج هزار استخر ذخیره آب سمنان راهبردی اقتصادی و هوشمندانه

به گزارش خبرنگار ایرنا، پرورش ماهی در استخرهای ذخیره آب کشاورزی نه تنها مشکلی برای اجرای سامانه آبیاری تحت فشار ایجاد نمی کند بلکه موجب کاهش هزینه کشاورزی و افزایش سود اقتصادی کشاورز می شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، پرورش ماهی در استخرهای ذخیره آب کشاورزی نه تنها مشکلی برای اجرای سامانه آبیاری تحت فشار ایجاد نمی کند بلکه موجب کاهش هزینه کشاورزی و افزایش سود اقتصادی کشاورز می شود.

پرورش ماهی با غنی سازی آب، میزان استفاده از کود شیمیایی در کشت را کاهش می هد که این کاهش مصرف کود موجب کاهش هزینه های کشاورزی و کاهش آلودگی زیست محیطی می شود.

احداث استخر ذخیره آب کشاورزی برای استفاده بهینه از منابع آبی اقدامی اجتناب ناپذیر است، اما پرورش ماهی در این استخرها، تیری با 2 نشان است که علاوه بر استفاده از بهینه زیرساخت های کشاورزی، زمینه ساز افزایش تولید پروتئین سالم، بهبود معیشت کشاورز، اشتغالزایی به ویژه در مناطق روستایی و چرخش چرخ اقتصاد است.

وجود پنج هزار استخر آب کشاورزی ظرفیتی برای پرورش ماهی

رییس سازمان جهاد کشاورزی سمنان روز سه شنبه در حاشیه نخستین نشست ستاد توسعه تولیدات شیلات استان سمنان گفت: افزایش ظرفیت تولید آبزیان در این استان در دستور کار است و استفاده از ظرفیت استخرهای ذخیره آب از اولویت های کاری با هدف افزایش تولیدات آبزیان در این استان مدنظر است.

محمدرضا قاسمی از وجود پنج هزار استخر ذخیره آب در استان سمنان خبر داد و گفت: عمده کاربرد این استخرها برای تنظیم کردن دبی ورود آب به سامانه های آبیاری است در حالی که می توان از این زیرساخت ها برای پرورش ماهی هم بهره گرفت.

وی بیان کرد: برای پرورش ماهی تیلاپیا محدودیت هایی از طرف سازمان حفاظت محیط زیست در نظر گرفته شده است؛ اما سمنان جزو استان هایی است که به آب های آزاد راه ندارد و در این نشست مقرر شد طبق دستور استاندار مجوزهای لازم برای پرورش این ماهی در این استان صادر شود.

قاسمی با بیان اینکه ماهی تیلاپیا در آب های نامتعارف و شور قابلیت پرورش دارد، گفت: با توجه به اینکه ظرفیت های خوبی در این زمینه در منطقه جنوبی استان از لحاظ وجود آب های نامتعارف و شور و دمای بالا وجود دارد، می تواند ظرفیت خوبی برای پرورش این نوع ماهی باشد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی سمنان با تاکید بر استفاده از دانش روز برای توسعه آبزی پروری و افزایش ظرفیت پرورش ماهی ضروری است، افزود: امید است با برنامه ریزی بتوان در یک افق پنج ساله ظرفیت تولید آبزیان را در این استان به شرایط بهتر از وضعیت موجود برسانیم.

مصرف ماهی در سمنان یک چهارم سرانه جهانی

مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی سمنان نیز پیشتر گفت: سرانه مصرف ماهی و آبزیان در این استان حدود یک چهارم سرانه جهانی این خوراک پروتئینی و مفید برای سلامت است.

بهرام فلاحی لیما افزود: میانگین مصرف جهانی ماهیان و آبزیان در سال بین 23 تا 25 کیلوگرم به ازای هر نفر و در استان سمنان بین 6 تا 6 و نیم کیلوگرم است. بنابراین سرانه مصرف ماهی و آبزیان در استان سمنان یک چهارم میانگین مصرف جهانی این دسته از محصولات پروتئینی است.

وی بیان کرد: سرانه مصرف سالانه ماهی و آبزیان در کشور چیزی در حدود 13 تا 13 و نیم کیلوگرم به ازای هر نفر است و در استان های مرکزی کشور به هشت تا هشت و نیم کیلوگرم در استان های ساحلی کشور نیز به 20 تا 25 کیلوگرم به ازای هر نفر در هر سال می رسد.

افزایش مصرف ماهی در گرو اطلاع رسانی خواص آن

مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان خاطرنشان کرد: در کشورهای توسعه یافته مانند ژاپن، اسپانیا، آلمان و دیگر کشورهای اروپایی، سرانه مصرف سالانه ماهی حتی بیش از 50 کیلوگرم به ازای هر نفر است و این نشان می دهد که هر شهروند این کشورها هر هفته حدود یک کیلوگرم ماهی مصرف می کند.

این مسوول گفت: با توجه به مصرف 600 تا 700 گرمی ماهی در اوایل دهه 70 به ازای هر نفر در سال باید گفت که سرانه مصرف ماهی در استان سمنان امروز به 10 برابر افزایش یافته است.

فلاحی لیما گفت: این میانگین مصرف شامل مصرف ماهی به صورت فرآوری نشده و مصرف انواع محصولات فرآوری شده مرتبط با آن مانند تن های ماهی و مواردی از این دست است.

وی تصریح کرد: این مساله نسان می دهد که باید سرانه مصرف ماهی در استان سمنان همچنان افزایشی بماند.

مدیر امور شیلات و آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان اضافه کرد: مباحث فرهنگی و دسترسی شهروندان به ماهی در بازار به عنوان 2 عامل مهم در افزایش میزان مصرف ماهی به شمار می رود و فراهم کردن این شرایط برای مردم استان سمنان در دستور کار است.

استان سمنان به دلیل تنوع آب و هوایی و شرایط اقلیمی و وجود بیش از پنج هزار منبع آبی مانند چشمه، چاه و قنات، امکان پرورش انواع آبزیان، مانند ماهیان زینتی،ماهیان گرم آبی از خانواده کپور ماهیان مانند ماهی کپور معمولی، کپور نقره ای و علف خوار و ماهیان سردآبی از خانواده آزادماهیان مانند قزل آلای رنگین کمان وجود دارد و با توجه به محدودیت برداشت آبزیان از دریاها و اقیانوس ها و هزینه های گاه بسیار بالای آن، آبزی پروری در تاسیسات کشاورزی موجود با مدیریت منابع آبی یک راهبرد هوشمندانه است.

نظرات

captcha